Прогнози директора Консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна про можливе подорожчання наприкінці лютого бензину й дизельного палива щонайменше на 1 гривню, можна вважати надмірно песимістичними. Такої думки дотримується незалежний експерт з економічних питань Валентин Землянський.

У ході прес-конференції Сергій Куюн заявив про те, що наприкінці лютого - на початку березня поточного року бензин марки А-95 подорожчає до 11,75 грн/л, а дизпаливо до 10,65 грн/л.

За словами Куюна, причинами зростання цін стануть підвищення курсу долара і запровадження Нацбанком тимчасового коридору на купівлю валюти імпортерами - не менше 6 днів.

У свою чергу, експерти стверджують, що шестиденна процедура розрахунків, яка введена НБУ для стабілізації валютного ринку й яку критикують імпортери, на ринок нафтопродуктів, що ввозяться в країну, не може істотно вплинути. Цистернові постачання палива у великому й середньому опті здійснюються в Україну за 30-денною передоплатою. І будуть гроші за імпорт відправлені за 30 або за 36 днів раніше, це не може позначитися на ціні бензину більш ніж коливання світових цін на нафту за цей 30-денний період.

«Запаси пального у нафтотрейдерів розраховані на 1-1,5 місяця, протягом яких вони можуть реалізовувати бензин і ДП за старими цінами. Якщо Нацбанк витримуватиме термін продажу валюти імпортерам протягом 6 днів і не більше, це не створить жодних проблем нафтотрейдерів», - каже Землянський.

Разом із тим, не витримують критики прогнози про потенційне зростання цін на імпортний бензин на 1 гривню на тлі девальвації курсу на 5%. За підрахунками експертів, середня ціна в роздробі найпопулярнішої марки «А-95» становить у середньому по країні 10,8 грн. Таким чином, потенційне подорожчання палива на 1 грн становитиме зростання на 9%. При цьому в структурі роздрібної ціни бензину, 30% припадає на гривневу складову витрат. Тому курс впливає тільки на 70% валютної складової ціни палива. Таким чином, девальвація гривні на 5% могла б призвести до подорожчання імпортного бензину на 3.5% - або на 35-38 копійок за літр.

«Якщо долар не вийде за межі 9 гривень, максимальний ріст цін на паливо становитиме максимум 50 копійок, не більше. Я розумію, що комусь хочеться отримати зайву гривню з літра у традиційний весняний сезон підготовки до посівної кампанії, але реальних передумов при озвучених умовах для такого зростання цін я не бачу», - каже Землянський.

При цьому варто враховувати ще й фактор цінових коливань на світових ринках нафти. За останні 5 місяців роздрібні ціни на заправках у країні не змінилися. А вартість нафти на світовому ринку впала на 9,2% (з $115,39 за барель 1 вересня - до $105,7 за барель марки Брент 7 лютого).

Прогнози нафтотрейдерів про ймовірний дефіцит палива на АЗС, Землянський вважає реальними лише в разі, якщо держава введе регулювання цін на ринку нафтопродуктів.

«Якщо держрегулювання не буде, дефіциту в паливі не передбачається», - резюмував експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

216