Україна впроваджує низку заходів щодо відновлення експорту свинини з областей, що межують з Луганською, Харківською та Донецькою, і потрапили під заборону у результаті виявлення на початку січня у Луганській області вірусу африканської чуми свиней. Про це в ефірі каналу БТБ повідомив заступник директора департаменту Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Дмитро Мороз.

За словами чиновника, керівник Державної ветеринарної служби України відвідав з цією метою Москву. Там він зустрічався з представниками відповідних служб Росії, передав їм матеріали про впровадження заходів в Україні для локалізації вогнища захворювання, а також гарантування безпеки українських м'ясних продуктів. За його словами, наразі матеріали вивчає російська сторона.

«Вони надіслали нам перелік запитань, на які ми підготували відповіді. Після отримання відповідей вони проведуть аналіз наших дій. Вже є домовленість, що з РФ приїдуть інспектори, які оцінять на місці виконання відповідних заходів, і тоді ними буде прийнято рішення про можливість надання дозволу на експорт продукції тваринного походження з території України в РФ з інших областей, крім Луганської», - зазначив він.

Мороз нагадав, що в січні на Луганщині зафіксовано три випадки захворювання тварин на вірус африканської чуми свиней, два з яких - у дикій природі. «Причиною проникнення збудника на територію України стала міграція диких тварин. Вплинути на неї практично неможливо. Хоча вживалися заходи щодо недопущення міграції диких кабанів», - повідомив він. Чиновник нагадав, що вірус африканської чуми свиней був виявлений на прикордонних з Україною територіях Росії ще в 2007-2008 роках, однак весь цей час - аж до 2012-2014 років - нашим службам вдавалося не допустити проникнення вірусу на українську територію.

Він додав, що є рішення на урядовому рівні про проведення депопуляції диких свиней на території Луганської та Донецької областей.

Вірус африканської чуми свиней був виявлений 6 січня в Станично-Луганському районі Луганської області на кордоні з Росією. Вірус не уражає людей, але становить смертельну загрозу для тварин.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

232