Згода ВО «Свобода» та інших парламентських опозиційних сил звільнити приміщення КМДА, а також виконати інші вимоги закону про амністію, додала впевненості у мирному врегулюванні політичного протистояння в країні.

На думку політичного експерта Євгена Копатька, якщо в понеділок, 17 лютого, компроміс між владою та лідерами парламентської опозиції буде досягнутий, можливості радикальних угруповань «Майдану» підтримувати ескалацію політичної кризи різко звузяться.

Копатько вітає рішення ВО «Свобода» звільнити будівлю КМДА. На його думку, якщо це вдасться зробити, влада та опозиція виконають свої першорядні завдання щодо врегулювання політичної кризи.

«Якщо є така згода, значить, ми повинні побачити тепер конкретні дії. Як тільки буде звільнена КМДА, тоді ми зможемо сказати, що зроблено великий крок до примирення. Слова вже нікого не влаштовують. Потрібні тільки конкретні дії з боку влади, й з боку опозиції», - каже експерт.

На його переконання, навіть якщо лідери вуличних радикальних угруповань відмовляться виконувати вимоги закону про амністію, подальшої ескалації конфлікту не буде. Бо українці втомилися від проблем у політиці та економіці, які вже почали позначатися на кожному з них.

«Парламентській опозиції вигідно, щоб компроміс з владою був досягнутий, оскільки вони декларують, що не мають впливу на радикальні угруповання. І в цьому є частка правди, бо там є певні екстремістські угруповання, які вважають, що вони можуть самостійно зіграти у свою політичну гру. У кожному разі, виконання вимог закону про амністію парламентської опозиції вигідно також і владі. За політичною боротьбою ми забули про те, що у нас дуже важка економічна ситуація. І кожен день Майдану - це тиждень кризи. Ми обираємо або політичну стабільність і поступовий вихід із економічних проблем, або продовжуємо політичну боротьбу і посилюємо економічне становище, яке торкнеться і «Партії регіонів», і «Свободи», «Батьківщини» та «УДАРу».

А питання взаємодії з радикальними силами, це вже буде наступним кроком. Якщо буде взаємодія влади та опозиції це звузить можливості для радикальних угруповань для продовження протестних акцій. Бо у опозиції є своя електоральна підтримка, яка набагато більша, ніж у радикалів», - резюмував Копатько.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

243