Сьогодні на більшість продуктів харчування зберігається стабільна ціна. Лише вартість тепличних та імпортних овочів дещо зросла. Такі цінові коливання зумовлені сезонністю та витратами на логістику. Про це під час веб-конференції ІА «AgroNews» повідомив заступник директора Департаменту продовольства Мінагрополітики Олександр Печенога.

Що стосується ґрунтової вітчизняної овочевої продукції, то ціна на неї могла підскочити тільки через несприятливі погодні умови та безпідставний ажіотаж, який створюють деякі ЗМІ. Однак для того, щоб споживачі могли купити продукти за доступною ціною, у всіх регіонах проводяться продовольчі ярмарки.

За словами фахівця, на сьогодні щодо більшості продуктів зберігається стабільна цінова ситуація. При цьому трохи подорожчали овочі, зокрема, капуста, морква і буряк.

«У першу чергу на цінові коливання вплинули погодні умови, які були у січні. Тому сьогодні активізується робота ярмаркових заходів. На них, до речі, продукція іноді вдвічі дешевша, ніж у магазинах. Проведенням таких заходів Мінагрополітики намагається стабілізувати коливання цін», - зазначив Печенога.

За словами заступника директора Департаменту, ще одним з факторів, що впливають на подорожчання продуктів, є необґрунтований ажіотаж, який диктується переважно засобами масової інформації.

«Зараз пропозиція на сільгосппродукцію на ринку достатня. Так, наприклад, в Україні при виробництві 22 мільйонів тонн картоплі населення споживає тільки 6 мільйонів тонн. З них те, що реалізується в магазинах, - незначна частка, решта залишається на місцях виробництва», - повідомив Печенога.

Тому поки Мінагрополітики працює над розвитком інфраструктури аграрного ринку, щоб забезпечити доступ виробників до роздрібної торгівлі. Зокрема, будуються оптові ринки сільгосппродукції, продовжує впроваджуватися заготівельно-збутова мережа «Рідне село». Це дозволить стабілізувати коливання цін, переконаний заступник директора Департаменту продовольства.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

127