Росія готова стати посередником між опозицією та урядом в Україні для врегулювання кризи, якщо обидві сторони попросять про це, заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров.

«Ми не проти посередництва між владою та опозицією, якщо сама влада й сама опозиція про це попросять. Але нав'язувати посередницькі послуги, як ми зараз спостерігаємо, часто відбувається з боку інших партнерів України, ми не збираємося, це має бути справді вільний вибір», - сказав Лавров на прес-конференції за підсумками переговорів зі своїм німецьким колегою Франком Вальтером Штайнмайєром.

«Ми ж не проти того, щоб вибудовувати такі відносини на всьому просторі Європи, Євразії, які б виключали спокусу пограти на геополітичних суперечностях», - сказав Лавров.

Він зазначив, що часто слова про свободу вибору України супроводжуються «нав'язуванням вибору під приводом його волі». «Я повністю згоден з Франком Вальтером у тому, що не повинно бути будь-яких сфер впливу, але, закликаючи Україну в одну сторону, причому попереджаючи її, що треба вибирати або - або: або з Євросоюзом, або з Росією, - по суті справи таку сферу впливу намагаються створити», - сказав російський міністр, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Мені здається не цілком коректним і ввічливим, кажучи про свободу вибору, щодня направляти якихось емісарів. Без запрошення вони прибувають у Київ і переконують українське керівництво зробити той вибір, який просуває Євросоюз і Сполучені Штати Америки», - зазначив Лавров.

Як повідомляв ForUm, акції протесту на Майдані Незалежності у Києві тривають більше двох місяців. Протистояння між учасниками протесту та правоохоронцями на вул. Грушевського триває з 19 січня.

Президент України Віктор Янукович наголошує на конструктивному залученні Європейського Союзу та Ради Європи до процесу стабілізації ситуації в Україні.

Президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія не втручатиметься у внутрішні справи України.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

240