Страйки, організовані на підтримку тих чи інших політичних сил, є незаконними, йдеться у повідомленні прес-служби прокуратури Волинської області.

У відомстві зазначили, що заклики взяти участь у загальнодержавному та місцевих страйках на підтримку певних політичних сил, що звучать сьогодні у ЗМІ, «не мають нічого спільного із законодавчим поняттям страйку».

Згідно із Законом України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» під страйком розуміють тимчасове колективне добровільне припинення роботи працівниками (невихід на роботу, невиконання своїх трудових обов'язків) підприємства з метою вирішення розбіжностей між роботодавцем і найманими працівниками щодо умов праці та виробничого побуту.

«Тому страйк не може бути масовим заходом, організованим на підтримку тих чи інших політичних сил», - пояснили у прокуратурі.

Учасники цих акцій повинні усвідомлювати, що на найманих працівників, які беруть участь у таких заходах, не поширюються законодавчі гарантії.

«Участь у незаконному страйку є порушенням трудової дисципліни і може бути підставою для притягнення до дисциплінарної відповідальності», - наголошується у прес-службі.

Крім того, учасникам незаконних страйків не виплачується заробітна плата, не проводяться нарахування трудового стажу.

Примушування до участі у страйку є кримінально караним діянням, відповідальність за яке передбачена ст. 174 Кримінального кодексу України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

202