У разі, якщо протестувальники не виконають положення ухваленого закону про амністію - не звільнять адміністративні будівлі, не розблокують проїжджу частину, відповідальність за те, що затримані активісти вуличних заворушень залишаться в тюрмах повністю лежатиме на лідерах опозиції та радикальних угруповань. Такої думки дотримується політичний експерт Володимир Цибулько.

Зворотний відлік до останньої можливості використати закон про амністію активістів протестного руху триває. У «майданівців» залишилося всього п'ять днів, щоб звільнити адміністративний будівлі, розблокувати дороги та інші стратегічно важливі інфраструктурні об'єкти. Якщо вимоги не будуть виконані до понеділка 20 лютого, вже у вівторок кримінальне переслідування учасників масових заворушень буде відновлено згідно з діючими нормами КПК України.

На цей момент батьки затриманих активістів завалюють лідерів парламентської опозиції проханнями виконати вимоги закону. Однак, на думку політолога, лідери опозиції давно втратили контроль над майданом і не можуть нічого гарантувати.

«Я вважаю, що опозиція давно втратила ключовий, вирішальний вплив на Майдан. Майдан був самоорганізований, став самодостатнім поліфонічним організмом. Кожна з маленьких команд грала з іншими командами лише на певному відрізку часу. І зараз, якщо ті ж лідери опозиції спробують вимагати щось від цих команд, цілком можливо багнети розгорнуться один проти одного», - каже експерт.

Політолог стверджує, що на цьому етапі апелювати тільки до парламентської опозиції не варто. Необхідно шукати діалог і з лідерами інших протестних організацій, таких як «Правий сектор». Однак, проблема полягає в тому, що вони також не можуть прийняти одноосібного рішення.

«Апелювати тільки до парламентської опозиції в цій ситуації вже не варто. Треба знаходити спосіб говорити і з «Правим сектором», і з громадською радою Майдану.

У кожній команді є свої лідери. Майданне лідерство побудоване на постійній комунікації з командою. І, по суті, не лідер приймає рішення, а колектив. І лідерам треба думати, як говорити, і які меседжі донести до колективу, щоб було прийнято компромісне рішення», - каже аналітик.

У будь-якому разі, вважає Цибулько, вся повнота відповідальності за покалічені долі активістів, які можуть отримати тривалі тюремні строки, лежатиме на лідерах Майдану.

«Все починалося не з широкого кола людей. І той, хто це починав, напевно розумів, чим все може закінчитися. І в цьому випадку відповідальність однозначно лежатиме на лідерах протестного руху», - резюмував політолог.

Як відомо, норми закону про амністію запрацюють наступного дня після того, як ГПУ офіційно повідомить про виконання умов. Якщо ж ці умови виконані не будуть, закон втратить чинність.

За словами спікера Верховної ради України Володимира Рибака, влада виконує закон про амністію в повному обсязі.

«Люди відпускаються додому, вже близько 200 звільнені з в'язниць і СІЗО», - сказав він, додавши, що проблема поки вирішується в односторонньому порядку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

201