Внесення змін до Конституції неконституційним шляхом або без врахування висновків Венеціанської комісії делегітимізує Основний Закон в очах українського суспільства та Європи - вважає політичний експерт Валерій Кучерук.

«Безумовно, найкращим виходом із глибокої політичної кризи стало б внесення змін до Конституції. З цим, мабуть, згодні всі провідні політичні гравці України та Європи. У той же час варто розуміти: внесення змін або ухвалення нового тексту Основного Закону має відбуватися легітимно й з урахуванням висновків Європейської комісії за демократію через право (Венеціанської комісії). В іншому разі нова Конституція не буде до кінця легітимна ні в очах українського суспільства, ні серед європейських та американських політиків. Що надалі може породити нову хвилю політичної кризи», - сказав Кучерук.

За словами експерта, спроби деяких політичних сил педалювати автоматичне набуття чинності Конституції 2004 року також не є ефективним способом виходу з кризової ситуації.

«По-перше, одномоментно зробити це через парламент законним шляхом неможливо: тут потрібно або рішення Конституційного Суду, який скасує свій попередній вердикт, або ухвалення тексту «старої» Конституції за повною процедурою - впродовж двох чергових сесій, - підкреслив він. - По-друге, сам текст Конституції 2004 року є недосконалим, на що неодноразово вказувала все та ж Венеціанська комісія, а ми всі спостерігали «президентсько-прем'єрські війни» 2005-2010 років».

«Якщо навіть припустити, що текст Конституції 2004 року якимось чином буде ухвалений без змін, з урахуванням нинішньої політичної ситуації, країну чекають такі конфлікти, які в «постпомаранчевий» період їй і не снилися», - резюмував експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

129