Стабільність гривні сприяла значному зниженню доларизації депозитів у 2013 році. Про це в прямому ефірі телеканалу БТБ повідомив начальник Управління стратегії грошово-кредитної політики Національного банку України Володимир Лепушинский.

Лепушинский розповів, що протягом 2013 показник доларизації депозитів знизився на 7% - до 37%. «Це досить суттєве зниження, тим більше, за такий проміжок часу, як один рік», - сказав він.

За словами фінансиста, це результат цілеспрямованої політики НБУ щодо зниження доларизації.

«Дуже добре, що такий курс Нацбанку підтримав не тільки ринок, але й населення, яке виступило як дуже сильний партнер, котрий допоміг знизити рівень доларизації, - сказав Лепушинский. - І, звичайно, фактор, який найбільше сприяв зниженню доларизації, це стабільність гривні, зменшення інфляції. Адже цей показник більше двох років знаходився на низькому рівні».

Також фінансист зазначив, що з жовтня 2008 року розрив між кредитами та депозитами в іноземній валюті зменшився в 5 разів. «І це - також досить істотний показник», - сказав він.

Обсяг заборгованості населення в іноземній валюті, за словами Лепушинского, також зменшився утричі. А це є істотним антикризовим чинником.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

148