На сьогоднішню фінансову ситуацію в Україні впливають, насамперед, психологічні та політичні аспекти. Про це, як передає кореспондент Forum'у, під час круглого столу на тему «Плаваючий курс: наслідки для фінансової системи України», заявив радник глави НБУ Валерій Литвицький.

«Фактори, що впливають зараз на ситуацію у фінансовій галузі, поліфонічного походження з акцентом на психологічний і політичний аспекти.

Факторів економічного походження з боку платіжного, бюджетного, цінового балансу та економічної активності немає», - сказав він.

Фінансист пояснив, що представники бізнесу потребують чіткої інформації. «Бізнес завжди думає - з яким урядом працюватиме, яким буде режим надання ресурсів на валютному ринку відповідно до поведінки тих чи інших постачальників валюти, чи будуть запозичення і з яких регіонів», - сказав Литвицький.

Радник голови НБУ пояснив, що через подібні очікування бізнес резервує активності та хиджирує ризики.

Стосовно курсу гривні експерт нагадав, що з 1999 року він є не фіксованим, а керовано плаваючим. «Ми не оголошували вільного плавання - це реагування в дусі часу», - акцентував він і підкреслив, що для переходу до плаваючого курсу Україні необхідно провести ще багато реформ.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

170