Об'єктивних підстав для зростання цін на внутрішньому ринку немає. Про це заявила в ефірі телеканалу БТБ доцент Національного університету оборони ім. Черняхівського Антоніна Волошенко.

«Пальне - це єдина складова, яка зараз може вплинути на підвищення ціни на хліб. Тому що всі інші витрати залишаються майже без змін. Якщо держава контролює ціни на енергоносії, то підвищення ціни на хліб не буде. А ми бачимо, що зараз йде політика саме на здешевлення газу. Державний моніторинг цін на пальне - це також один із засобів контролю підвищення ціни», - пояснила Волошенко.

За словами експерта, держава здійснює постійний контроль над соціально значущими товарами, тарифами на енергоносії та комунальні послуги для населення.

«Державна інспекція з контролю за цінами стежить за ціноутворенням і рівнем цін на соціально значущі товари: це і хліб, це і яйця, молоко, масло вершкове», - зазначила Волошенко. Вона пояснила, яким чином може відбуватися зміна ціни на хліб.

«Виробники подають до Державної інспекції контролю за цінами обґрунтування підвищення ціни, якщо є підстави підвищити ціни більш ніж на один відсоток, - рішення може бути прийнято в бік подорожчання. Але підстав для зростання цін, на мою думку, немає», - зазначила експерт.

Під державне регулювання також підпадають ціни на куряче м'ясо, здійснюється моніторинг цін на свинину та яловичину.

Волошенко також пояснила, з чим пов'язано підвищення цін на овочі. «Це - кінець зими, виробники зазнали витрат на зберігання товарів - це значний відсоток вартості продуктів харчування, в першу чергу, овочів. Є відсоток, який вже зіпсувався, це також витрати, які виробники вкладають в ціну і перекладають на споживачів. Такий сезонний фактор», - вважає Волошенко.

Вона зазначила, що на ситуацію впливають і підготовка до посівної кампанії, й інфляційні очікування виробників. Ще одним чинником зростання цін на сільськогосподарську продукцію, за її словами, є велика кількість посередників між виробником і кінцевим споживачем. Саме на зміну цій ситуації спрямована державна програма з проведення ярмарків і створення оптових ринків.

Волошенко зазначила, що рівень цін на транспорт також залишається під контролем держави. «Антимонопольний комітет повинен розглядати підвищення цін на проїзд у транспорті. Це здійснюється регламентовано, тобто, самостійно перевізники не мають права підвищити ціни», - підкреслила вона.

Експерт спрогнозувала зростання цін на імпортні товари легкої промисловості та іноземні автомобілі, але зазначила, що найближчим часом не варто очікувати різкого зростання інфляції, особливо за умови стабілізації курсу гривні і відсутності панічних настроїв у населення, оскільки цей фактор істотно впливає на економіку країни. «Якщо не буде ажіотажу серед населення, а воно вже звикає до окремих спекулятивних проявів у нашій економіці, то я сподіваюся, що зростання цін не буде», - підсумувала Волошенко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

183