Державний центр сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції відновив свою роботу. Про це, як передає кореспондент Forum'у, повідомив сьогодні в ході прес-конференції голова Держсільгоспінспекції України Владислав Гончаренко.

За його словами, лабораторія центру отримала атестат акредитації Національного агентства з акредитації України терміном на п'ять років. Сфера акредитації охоплює всю сільськогосподарську продукцію рослинного походження, в тому числі виноробну.

«Відновлення роботи центру забезпечує повноцінне функціонування системи контролю якості продукції аграрно-промислового комплексу», - наголослив Гончаренко.

Тепер, як повідомив голова Держсільгоспінспекції, кожен виробник і будь-хто може звернутися в центр й отримати кваліфікований висновок щодо якості сільськогосподарської продукції. Однак для того, щоб механізм запрацював на повну потужність, необхідно законодавчо закріпити права центру на надання платних послуг.

«Ми зараз цим займаємося і сподіваюся, що матимемо підтримку уряду. Це дозволить проводити дослідження якості з міжнародним визнанням результатів усіх видів продукції рослинного походження, зокрема зернобобових, олійних культур, вина, овочів та цукру, в тому числі визначати показники безпеки та вміст ГМО в продукції», - зазначив він.

Крім того, Гончаренко додав, що центр продовжуватиме проводити навчання зацікавлених фахівців і підприємств, які мають власні випробувальні лабораторії.

Довідка: У червні 2013 року робота Державного центру сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції була повністю заблокована. Держсільгоспінспекція повідомила міжнародний орган акредитації СНАС, що центр відмовляється від контролю та акредитації.

Анастасія Піка,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

215