Введення гнучкого курсу гривні в Україні є економічно виправданим і об'єктивним. Про це заявив економічний експерт Михайло Міщишин в ефірі програми «Фінансова Україна» на каналі БТБ.

Він зазначив, що незначне ослаблення гривні сприятливо позначиться на економіці України, зокрема, - на платіжному балансі, тому в цілому воно позитивно сприйнято експертним середовищем. Він нагадав, що ввести гнучкий курс давно рекомендує Україні і МВФ.

«Зараз ситуація прогнозована, більше того, ослаблення гривні схвалюється експертним середовищем у цілому, традиційно воно допоможе частково посилити платіжний баланс України», - вважає Міщишин.

Він нагадав, що в держбюджеті цього року був закладений курс 8,5 грн/дол. «Коли ми говоримо, що середній річний курс 8,5 грн/дол., він може складатися і з курсу 8.0 грн/дол. і курсу 9.0 грн/дол.», - додав Міщишин. «Зараз ми маємо ослаблення гривні приблизно на 10%. Якщо дивитися показники Уряду на 2014 рік щодо інфляції, то там закладена інфляція в «Програмі активізації економіки» близько 7-8% річних», - зазначив він.

При цьому експерт у жодному разі не вважає перехід до гнучкого курсу гривні, що базується на ринкових показниках, падінням. За його словами, справжнє падіння можна було спостерігати у 2008 році. «Тоді курс гривні упав відразу на 67%», - аргументував він.

«Падіння гривні у 2008 році прийшло для всіх несподівано. «Україна була поза зоною досягнення світової кризи», - звучали запевнення вищих українських чиновників, і раптом - заморожені вклади (зараз вклади не заморожені) і долар по відношенню до гривні посилився на 67%», - нагадав експерт. «Можливо, нам треба згадати 90-ті роки, коли гривня за курсом 2,0 грн/дол. вийшла на 3,5 грн/дол. Ось такі речі і називаються падінням. Але якщо говорити про те, що курс долара за курсом 8,1-8,2 грн/дол. пішов на 8,5 грн/дол. - ні про яку катастрофу говорити не доводиться. Тим більше, що МВФ з 2006-2007 років наполегливо просить і пропонує Україні запровадити гнучкий курс. Більш того, ще під час стрибка долара у 2008 році обговорювався перехід на гнучкий курс», - зазначив він.

«Тренд ослаблення гривні - економічний. Ми до нього йшли, ми до нього готувалися, й уряд його анонсував», - зазначив експерт.

«Але спусковим гачком все таки стала політика», - додав він, маючи на увазі загострення політичного конфлікту на початку року в Україні.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

111