Рішення про створення «народних рад» є незаконними, тому вони не діють і не створюють ніяких правових наслідків. Про це сьогодні під час спілкування з журналістами заявила начальник Головного управління захисту прав і свобод громадян та інтересів держави, протидії корупції та злочинності у сфері транспорту Генеральної прокуратури України Ірина Зарубинська, повідомляє прес-служба ГПУ.

За її словами, факти ухвалення органами місцевого самоврядування та окремими групами осіб незаконних рішень про створення «народних рад» задокументовані у 8 регіонах України (Волинській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Рівненській, Тернопільській та Чернівецькій областях). «Створення таких органів не допускається ні Конституцією, ні законами України і несе загрозу конституційному ладу країни, а також територіальній цілісності держави», - зазначила Зарубинська.

Крім того, за словами прокурора, всупереч Конституції України, в 17 регіонах держави депутати місцевих рад ухвалювали рішення з перевищенням наданих їм повноважень.

«Зокрема, ухвалювалися незаконні рішення про припинення діяльності окремих політичних партій, формування підрозділів «народної самооборони» і навіть розпуск парламенту. В окремих рішеннях місцеві депутати на свій розсуд міняли дислокацію підрозділів внутрішніх військ та міліції, які їм взагалі не підпорядковані і не підконтрольні», - сказала вона.

Зарубинська наголосила, що неправомірність усіх таких рішень підтверджується судами адміністративної юрисдикції за позовами органів прокуратури. «За період з 16 січня поточного року судами вже задоволено понад 100 позовів прокурорів. В порядку забезпечення позовних вимог судами задоволено клопотання прокурорів та призупинено дію понад 270 протиправних рішень органів місцевого самоврядування. Тобто фактично всі ці рішення на території України не діють і не створюють жодних правових наслідків», - підкреслила вона.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

754