Вчора, 11 лютого, на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) було прийнято рішення про депопуляцію дикого кабана з метою запобігання розповсюдженню африканської чуми свиней. Про це повідомляє прес-служба Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.

Рішенням ДНПК передбачено низку профілактичних заходів, зокрема здійснення депопуляції дикого кабана на території області, посилення контролю за переміщенням та утриманням тварин, визначення 30-кілометрової буферної зони вздовж кордону з Російською Федерацією та 20-кілометрової зони вздовж кордону з Луганською областю, які мають бути вільними від поголів'я свиней у господарствах усіх форм власності.

Крім того, передбачено створення санітарних постів і мобільних груп, посилення контролю за торгівлею тваринами та продукцією тваринного походження у невстановлених місцях, рейди по ринках регіону і т.д. «Ми повинні розуміти, що Україна є потужним гравцем на ринку зернових. Крім того, на її території утримується майже 4 мільйони голів свиней. Тому ми повинні усвідомлювати, що поширення АЧС може призвести до блокування експорту вітчизняної сільгосппродукції і значних економічних втрат. Тому зараз усі компетентні служби повинні не допустити погіршення ситуації. І для нашого відомства це одне з найпріоритетніших завдань», - наголошується в повідомленні.

Як повідомляв ForUm, у Луганській області в січні був зафіксований перший цього року випадок африканської чуми свиней. У 2013 році АЧС в Україні не реєструвалася.

У зв'язку з цим Держветфітослужба ввела заборону на вивезення з трьох сіл Луганської області - Комишне, Колесниківка, Юганівка - живих свиней, свинини і продукції з неї.

РФ обмежила постачання продукції тваринництва з Луганської області через АЧС, Білорусь ввела заборону на постачання свинини з Луганської області.

У Луганській області були створені мобільні групи для запобігання поширенню АЧС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

264