Сьогодні сільгосппідприємства на 106% забезпечені насінням для проведення весняно-польових робіт. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«Для проведення посіву ярих культур в оптимальні терміни сільгосппідприємства вже підготували 444 тисяч тонн насіння. Тобто це 106% від потреби. І хотілося б зазначити, що це переважно кондиційне насіння і більшість не нижче другої репродукції», - повідомив міністр.

Також Присяжнюк розповів, що вже визначена попередня структура посіву ярих зернових та зернобобових культур. Так, більше посівних площ відведено під кукурудзу - 5,2 мільйона гектарів, соняшник - 4,3 мільйона, ячмінь - 2,2 мільйона гектарів і сою - 1,5 мільйона.

«Структура зернового клину може ще бути скоригована в залежності від перезимівлі озимих. Однак у кожному разі ми плануємо розширювати посівні площі під перспективними сільгоспкультурами, тими, які мають попит на зовнішньому ринку. Зокрема це кукурудза і соя», - зазначив міністр.

Найбільші ж за обсягами посівні площі під яровими зерновими та зернобобовими культурами без кукурудзи будуть у Харківській області - 305 тисяч гектарів, Дніпропетровській - 286 тисяч, Донецькій - 240 тисяч і Запорізькій - 224 тисячі.

Крім цього, глава відомства запевнив, що аграрії готові до викликів погоди. Зокрема, якщо сільгоспвиробникам доведеться пересівати озимі яровими, то для цього є достатньо запасів насіння у Державному резервному насіннєвому фонді.

«Питання проведення комплексу весняно-польових робіт стоїть на контролі як у Кабінету Міністрів України, так і у Президента. На Мінагрополітики покладено відповідальне завдання - забезпечити сільгоспвиробників усім необхідним. На засіданні Уряду я доповідаю про стан підготовки аграріїв. А завтра я особисто відвідаю одне з підприємств Київської області, щоб переконатися як йде робота», - зазначив Присяжнюк.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

193