За час євроінтеграції розпад в економіці Боснії та Герцеговини тільки посилився. Про це експерт з економічної політики Віталій Кулик заявив в ексклюзивному коментарі кореспондентові Forum'у.

За словами аналітика, починаючи з 1998 року, коли країна уклала Угоду про асоціацію з Євросоюзом, прискорилася деіндустріалізація країни.

Він додав, що в останні роки привабливі виробничі та інші активи в БіГ скуповувалися задешево компаніями Німеччини, Франції, Туреччини та інших держав. «А допомога від ЄС надходить в обмежених обсягах і не позначається якось помітно на стані економіки і рівні життя населення», - констатував фахівець.

Кулик зазначив, що країна продовжує балансувати на тій межі, на якій була створена у 1995 р., як багато в чому штучне формування, створене в інтересах Заходу. «Цю хитку рівновагу неважко порушити», - запевнив він.

Нагадаємо, загальнонаціональна хвиля погромів і заворушень прокотилася по Боснії та Герцеговині. У столиці країни Сараєво повстанці штурмували урядові будівлі, підпаливши президентську резиденцію.

Незважаючи на те, що Боснія та Герцеговина ще у 2008 році підписала Угоду про асоціацію з ЄС та угоду про особливі торгові заходи, що встановлює фактично режим вільної торгівлі з Євросоюзом, зараз ця країна є однією з найбідніших держав у Європі. Рівень безробіття тут становить 27,5% працездатного населення, а за неофіційними даними - не менше 44%.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

248