Асоціація з Європейським союзом несе для України ті ж ризики, що зараз проявилися в Боснії та Герцеговині (БіГ). Про це російський політичний експерт з Балкан Олена Гуськова заявила в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За її словами, це стосується ослаблення економічної незалежності та тісної координації основних напрямів державної політики з Євросоюзом - з пріоритетом її інтересів як більш впливового гравця.

Політолог зазначає, що спочатку Брюссель ставить умови, а вже потім обіцяє щось натомість. «Аналогічним чином він поводиться із Сербією, яка вже встигла виконати безліч кабальних зобов'язань. Тому, якщо Київ залишиться на «європейському шляху», то цей шлях буде дуже важким», - констатує вона.

Гуськова додає, що хоча ситуація в БіГ дуже важка, Євросоюз навряд чи особливо її підтримуватиме. «А замість тієї допомоги, що буде оголошена, ЄС може вимагати уніфікації країни за рахунок знищення Республіки Сербської або, принаймні, різкого звуження її самостійності», - підсумовує фахівець.

Нагадаємо, загальнонаціональна хвиля погромів і заворушень прокотилася по Боснії та Герцеговині. У столиці країни Сараєво повстанці штурмували урядові будівлі, підпаливши президентську резиденцію.

Незважаючи на те, що Боснія та Герцеговина ще у 2008 році підписала Угоду про асоціацію з ЄС та угоду про особливі торгові заходи, що встановлює фактично режим вільної торгівлі з Євросоюзом, зараз ця країна є однією з найбідніших держав у Європі. Рівень безробіття тут становить 27,5% працездатного населення, а за неофіційними даними - не менше 44%.

Саме бідність і безробіття спровокували в останні дні жорстокі акції протесту, наймасовіші з початку 90-х років минулого століття, і стали прологом до серії балканських воєн.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

255