У разі підписання Угоди про асоціацію з ЄС Україна могла б повторити долю Боснії та Герцеговини. Про це глава Держагентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко заявив в ексклюзивному коментарі кореспондентові Forum'у.

За його словами, масові заворушення в цій балканській країні, викликані системним згортанням соціальних зобов'язань, закриттям підприємств і зростанням безробіття майже до 50%, - наочна модель того, що могло б статися в Україні після укладення угоди з Євросоюзом.

Чиновник уточнив, що в тому вигляді, в якому вона існувала станом на листопад 2013 року, суперечило економічним інтересам України. «Всі ми переконалися б у цьому вже через 2-3 місяці після підписання», - сказав він.

Він додав, що в нашій країні міг би бути такий же потужний соціальний вибух. «Це була б повна дестабілізація, соціальний та економічний регрес, масові повсюдні цивільні хвилювання. І тоді наш сьогоднішній «майдан» здався б блідою тінню», - підсумував фахівець.

Нагадаємо, загальнонаціональна хвиля погромів і заворушень прокотилася по Боснії та Герцеговині. У столиці країни Сараєво повстанці штурмували урядові будівлі та підпалили президентську резиденцію.

Незважаючи на те, що Боснія та Герцеговина ще у 2008 році підписала угоду про асоціацію з ЄС та угоду про особливі торгові заходи, що встановлює фактично режим вільної торгівлі з Євросоюзом, наразі ця країна є однією з найбідніших держав у Європі. Рівень безробіття тут становить 27,5% працездатного населення, а за неофіційними даними - не менше 44%.

Саме бідність і безробіття спровокували в останні дні жорстокі акції протесту, які є наймасовішими з початку 90-х років минулого століття, і стали прологом до серії балканських воєн.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

272