Народний депутат України від фракції Партії регіонів Володимир Олійник сумнівається, що парламент збереться на позачергове засідання, оскільки опозиція досі не розпочала збір підписів за його проведення і не зареєструвала необхідний законопроект щодо конституційної реформи. Про це він заявив у коментарі Forum'у.

«Я цікавився, чи буде позачергове засідання цього тижня. Мені в парламенті сказали, що опозиція не брала навіть підписні листи, в яких депутати мають поставити 150 підписів для ініціювання позачергового засідання. І якщо опозиція говорить про те, що хоче отримати результат, пообіцяла позачергове засідання, де ж їхні підписи?.. Скажу відверто, те, що відбувається сьогодні - не смішно. Питання про Конституцію, і парламент не можна перетворювати на комедійне шоу. Спочатку була конституційна угода, потім - акт про повернення до Конституції 2004 року. Потім стали говорити про ще більш широкі зміни, ніж у 2004 році. Але в парламенті немає напрацьованого опозицією документа, тільки дискусії», - зазначив він.

Нардеп припускає, що конституційна реформа затягується навмисно.

«Складається враження, що намітилося виконання плану, складеного Юлією Тимошенко: не повертатися до Конституції в редакції 2004 року, але оскільки це відкрито говорити не можна, адже люди не зрозуміють, вони хочуть довести все до абсурду, заплутати громадську думку, перекласти проблему з хворої голови на здорову, звинуватити у всьому владу», - вважає регіонал.

Крім того, він зазначив, що більшість не напрацьовуватиме окремий законопроект щодо конституційної реформи. «Щоб потім нас звинуватили, що ми їм підсунули?..», - зазначив Олійник.

Він наполягає, що зміни до Конституції мають бути ухвалені з урахуванням всієї процедури.

«Конституційна реформа може бути проведена виключно конституційним способом. Тринадцятий розділ Конституції чітко прописує процедуру голосування в парламенті мінімум 226 голосами за зміни; рішення Конституційного Суду; ще одне голосування в парламенті на наступній сесії конституційною більшістю - 300 голосів. Тоді все буде правильно, легітимно, й надалі ніхто не скаже, що зміни ухвалені сумнівним способом», - резюмував Олійник.

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович погодився розпочати процес підготовки змін до Конституції України.

Представники парламентських фракцій узгодили графік опрацювання пропозицій щодо внесення змін до Конституції України.

10 лютого фракції ВР не змогли узгодити проект змін до Конституції, який передбачає повернення до парламентсько-президентської форми правління.


Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

208