Рішення про підписання Угоди про асоціацію з ЄС має бути зваженим та обдуманим. Про це в ході прес-конференції заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

Так, за його словами, основою будь-яких інтеграційних процесів повинні бути національні інтереси. Тому під час підписання Угоди потрібно врахувати всі ризики для агропромислового комплексу і максимально їх мінімізувати.

«Ринок Європи для України залишається одним із перспективних. Однак потрібно враховувати всі позитивні і негативні наслідки від підписання Угоди про асоціацію. Наприклад, США вже 10 років перебуває в переговорному процесі з ЄС, але Угоду про зону вільної торгівлі так і не підписали, бо прораховуються всі можливі ризики і наслідки», - повідомив глава відомства.

Міністр нагадав, що коли Україна вступила до СОТ, вітчизняний аграрний сектор опинився в жорстких умовах, коли торгівля була значною мірою лібералізована. І критика з боку сільгоспвиробників триває досі. Тому сьогодні мова йде про мінімізацію ризиків у разі підписання Угоди про асоціацію з Європейським союзом.

«Ризики справді є. У нас була домовленість, що для країн Євросоюзу будуть скасовані митні бар'єри, скасовані експортні дотації, зменшені внутрішні дотації. Це б допомогло вітчизняному сільгоспвиробнику бути більш конкурентним. Але по факту під час формування бюджетного розкладу цього не відбулося. Тому наші рішення щодо підписання Угоди про асоціацію з ЄС, так само, як і вся зовнішньоекономічна політика, повинні бути політикою зважених, обміркованих рішень, в основі яких лежить здоровий прагматизм і національний інтерес. Тому краще витримати критику сьогодні, ніж зазнати втрат завтра», - наголосив Присяжнюк.

За словами міністра, також незрозумілою є вимога МВФ про поступову відмову від пільгового режиму оподаткування в сільському господарстві, обсяг якого в цьому році складе понад18 мільярдів гривень непрямої підтримки. В умовах його виконання виникає загроза конкурентоспроможності окремих галузей аграрного сектора.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

179