Аграрії готові до весняно-польових робіт. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції повідомив в.о. міністра аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк.

«Сьогодні ми моніторимо озимі. Південь уже готовий вести підживлення озимих культур і ми готові до весняно-польових робіт», - сказав в.о. міністра.

Він зазначив, що 96% озимих на сьогодні в хорошому та відмінному стані, 4% - у задовільному.

За його словами, основними викликами для аграріїв, як і колись, було цінове коливання на паливо та добрива. Крім того, цього року були складнощі з наявністю добрива.

«Але своєчасне реагування уряду, позитивна робота Мінпромполітики спонукали всі хімічні заводи почати роботу. На сьогодні кількісний та ціновий параметри відпрацьовані й узгоджені. І впевнений, що вони будуть на рівні минулого року», - наголосив Присяжнюк.

Він також зазначив, що насіння олійних культур є в повному обсязі.

«Є із запасом на випадок, якщо зима все-таки зробить нам виклики за період, що залишився (холодів - Ред.) і виникне необхідність пересіву. Ми вже сформували структуру ярих культур. Тобто, до проведення весняно-польових робіт ми готові», - підкреслив він.

За словами Присяжнюка, обсяги посівів цього року не зростатимуть. При цьому він зазначив, що МінАПК наполягатиме на дотриманні та збільшення обсягів посіву цукрових буряків, а також контролюватиме і моніторитиме посів круп'яних, які є соціально орієнтованими.

«Наприкінці лютого під головуванням в.о. прем'єр-міністра Сергія Арбузова планується проведення наради з губернаторами, де ми затвердимо ті прогнозовані плани посіву зернової групи, у тому числі овочів і картоплі загалом. Для нас важливо гарантувати продовольчу безпеку», - підкреслив Присяжнюк.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

191