В Україні планують запустити пілотний проект для зрошення землі вартістю понад 1 мільярд доларів. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції повідомив в.о. міністра аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк.

За його словами, китайська сторона не втратила інтерес до України в питанні проектів щодо зрошення. При цьому він зазначив, що Китай - не єдиний інвестор, зацікавлений у співпраці щодо цього питання. З Україною готові працювати банки США і ЄС. Зараз, на думку в.о. міністра, необхідно знайти модель співпраці.

«Також свою зацікавленість в інвестуванні у систему зрошення підтвердили імпортно-експортний банк США та Європейський банк розвитку. Необхідно знайти модель співпраці», - зазначив в.о. міністра. «Ми не можемо сьогодні віддати основні канали, такі як Каховський, Південно-Кримський у власність (комусь. - Ред.), не можемо продати, бо крім зрошення вони виконують функцію забезпечення регіонів питною водою. Але ми знайдемо форму. І найближчим часом, думаю, через тиждень, буде внесено постанову на засідання Кабінету Міністрів України про проведення пілотного проекту щодо зрошення», - повідомив він.

За його словами, пілотний проект здійснюватиметься на базі Каховського каналу.

«Є частина, яку проектно не встигли розбудувати за час СРСР. Ми робимо пілотний проект, який передбачатиме зрошення на площі 250 тис. га», - сказав він.

За його словами, цей пілотний проект обійдеться приблизно в 1 млрд 200 млн доларів.

У зв'язку з тим, що в інвестуванні зацікавлені три сторони, буде проведено тендер.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

217