Українці почали мститися лідерам опозиції за відсутність культури компромісів падінням їхніх рейтингів. Згідно з останніми соціологічними дослідженнями, дві третини українців чекають від лідерів протестного руху конструктивних домовленостей з владою, які б дозволили вгамувати політичні заворушення. Таку думку висловив відомий український політолог Дмитро Видрін.

Ігнорування лідерами опозиції заклику влади до пошуку компромісних рішень щодо врегулювання протистояння викликає все більшу неповагу народу до конкретних політичних персоналій.

«Я дивлюся останню соціологію, і соціологія свідчить, що рейтинги у багатьох учасників Майдану зберігаються. Можливо, за винятком окремих персон, зокрема Яценюка чи Тягнибока. Рейтинги реагують не стільки на невміння лідерів опозиції відповісти на пропозиції або поступки влади, скільки на відсутність у них загальної політичної культури компромісів», - каже політолог.

За його словами, люди інтуїтивно відчувають, що політика - це мистецтво компромісів. І, як свідчать соціологічні дослідження, дві третини українців хотіли б, щоб між владою і опозицією знайшовся якийсь компроміс, який би дозволив вгамувати політичні заворушення.

«Мабуть, люди інтуїтивно відчувають необхідність політичної культури: культури переговорів, культури зустрічних пропозицій, культури узгодження цих пропозицій, культури знаходження тієї точки, яка найближче лежить до двох сторін конфлікту. Ясна річ, що якщо маятник гойдається, він не може зупинитися біля однієї або іншої сторони. Він повинен зупинитися десь посередині. Тому, мабуть, все це прості громадяни відчувають, і за відсутність культури компромісів мстять падінням рейтингів тим, хто відмовляється йти на переговори і діалог, - сказав Видрін, додавши, що поки ще віконце для компромісів зберігається. І той, хто з опозиції візьме на себе функції головного модератора компромісів, той і отримає максимальний бонус».

Відповідаючи на запитання, наскільки пропозиція Президента, що прозвучала на адресу опозиційних лідерів зайняти керівні посади в Кабінеті Міністрів, була несподівана для Яценюка і Кличка, політолог зазначив, що насправді вони очікували такої пропозиції.

«По-перше, це була їхня вимога. Будь-який політик йде за владою. І пропозиція влади для політика є не стільки несподіваною, скільки цілком очікуваною. Можливо, опозиціонери не очікували ту конкретну форму влади, яку їм запропонували», - резюмував Видрін.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

356