Зближення офіційного курсу гривні і курсу на міжбанку більш вигідне для ведення бізнесу. Про це в ефірі телеканалу «БТБ» заявив фінансовий експерт Борис Кушнірук.

«Наразі Національний банк ухвалив рішення перейти до більш гнучкого режиму встановлення курсу і це певною мірою виправдано. Тому що ситуація, коли офіційний курс починає надзвичайно відрізнятися від реального курсу на міжбанку - створює суттєві перешкоди для ведення бізнесу», - зазначив Кушнірук.

На думку експерта, суперечність між офіційним та ринковим курсом національної валюти виникає на етапі розрахунків суб'єктів господарської діяльності за договорами. «Фактично, потрібно піти на ринок і купити валюту, а курс відрізняється від того, який закладено в договорі. Тому що ти закладаєш у договір курс Національного банку», - пояснив експерт.

Кушнірук зазначив, що політика курсу багато в чому залежить від цілей економічної політики уряду і Національного банку. «Як правило, більш жорсткий рівень курсу діє, коли є значна інфляція. Тоді це стримує ситуацію зростання цін. А коли ми впродовж останніх трьох років перебуваємо в умовах стабільної інфляції, більше того, впродовж двох років - у дефляційному режимі, фактор прив'язки до курсу перестає виконувати свою функцію. Навпаки, він стає негативом, бо економіці було би корисно мати гнучкішу політику і курсу, і цін», - зазначив Кушнірук.

Фінансист вважає, що інфляція в 2-3 % набагато корисніша для економіки, ніж дефляція. Саме тому перехід до більш гнучкого курсу в українських реаліях є позитивним і доречним кроком Національного банку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

138