Дата позачергового засідання Верховної Ради України з питання внесення змін до Конституції поки не визначена. Про це заявив перший заступник голови ВР Руслан Кошулинський.

Він висловив сподівання, що текст поправок все-таки буде узгоджений представниками опозиційних фракцій.

Заступник голови ВР зазначив, що у вівторок, 11 лютого, засідання парламенту не відбудеться, хоча питання вимагає негайного вирішення. «Було б найефективніше і найкраще, враховуючи очікування суспільства, ці питання вирішити власне цього тижня», - сказав віце-спікер, повідомляє «Погляд».

Нагадаємо, саме опозиційні фракції наполягали на внесенні змін до Конституції, зокрема пропонували, щоб парламент прийняв конституційний акт про повернення до Основного Закону в редакції 2004 року. Проте вже на етапі обговорень між фракціями «УДАР» і «Батьківщина» виникла ціла низка розбіжностей.

Як заявив народний депутат від «УДАРу» Валерій Карпунцов, його фракція готує ідеальну редакцію Конституції, яка передбачатиме збалансовану модель державного правління, гарантуватиме дотримання прав громадян, справедливий суд, професійний законодавчий орган і виконавчу владу.

Очевидно, що опозиційні фракції не готові до спільної роботи над документом. Наприклад, в «УДАРі» зміни до Конституції готує група народних депутатів спільно з експертами. Погоджувати свій варіант з колегами «УДАР» планував пізніше.

Згідно з порівняльними таблицями поправок до законопроекту про внесення змін до Конституції, оприлюдненими в українських ЗМІ, у фракцій «Батьківщина» та «УДАР» не збігається думка щодо деяких значущих статей документа, особливо в частині перерозподілу повноважень між органами державної влади.

Крім того, в «Батьківщині» та «УДАРі» по-різному дивляться на те, хто має виконувати обов'язки Президента у випадку його відставки.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

178