Найбільших втрат через неврегульовану політичну кризу зазнають саме малий і середній бізнес, вважає соціолог, засновник компанії Research & Branding Group Євген Копатько. Таку думку він висловив у прямому ефірі телеканалу БТБ.

«Основна тенденція - повсюдне скорочення бізнесу, - сказав експерт. - Щоб переконатися в цьому, не треба звертатися до якихось ефемерних речей, достатньо запитати у будь-кого зі знайомих, які дивляться, слухають і бачать, що відбувається. І це не має стосунку до політичних уподобань тих чи інших людей. Малий і середній бізнес завжди має достатньо проблем з владою, але коли політики розхитують ситуацію, то, звичайно, люди втрачають ще більше. Адже тоді людям немає на що сподіватися, і вони не намагаються грати «надовго».

На думку експерта, необхідність стабілізаційних заходів з боку політиків обумовлюється ще й тим, що в умовах тривалої політичної та економічної нестабільності переважна частина населення України відчуває постійну тривогу.

«Гроші люблять тишу, і нормальне суспільство любить те ж саме, - сказав Копатько. - Я не знаю випадку в історії, щоб коли-небудь громадянська війна призвела до успіху. Це завжди тільки руйнування. Ейфорія перших днів швидко минає, а потім починаються сльози, бруд і насильство. По-іншому ще ні в кого не було».

На думку Копатька, якщо політикам не вдасться відкласти емоції й ухвалити необхідні рішення, ґрунтуючись на здоровому глузді і правильному розрахунку, Україну може очікувати дво- або тривладдя.

Якщо політичні еліти не можуть домовитися про врегулювання політичної кризи, на них повинен вплинути бізнес, переконаний соціолог.

«В Україні для цього є ресурси, - вважає Копатько. - І якщо ситуація буде погіршуватися, то втрати будуть у всіх, від малого до великого. Тут питань немає».

Експерт вважає, що сьогодні необхідно враховувати, що в основної маси населення накопичилися претензії до великого бізнесу через великі преференції, якими він користується.

«Тому зараз соціальна відповідальність великого бізнесу полягає в тому, щоб за можливості ухвалювати управлінські рішення, які можуть полегшити життя людей, що представляють малий та середній бізнес. Адже ці люди становлять опору як країни, так і великого бізнесу», - підсумував експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

591