Національний банк не буде сильно втручатися в роботу валютного ринку і за будь-яку ціну повертати курс долара до позначки 8,2 грн, а дозволить коливання в межах 8,3-8,7 грн. Це дозволить зберегти резерви і перейти до політики плаваючого курсу.

Про це в ефірі телеканалу БТБ заявив Олег Устенко, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера.

«Правильно було б відмітити з позитивної точки зору, що робить НБУ: вони зайняли таку абсолютно прагматичну холоднокровну позицію, пов'язану з тим, що не варто втручатися занадто сильно в ринок. Ринок зараз намагається знайти якийсь рівноважний стан, свідченням тому - якісь пікові значення, наприклад, в якісь моменти курс на рівні 8,9 грн/$, потім опускається до 8,5, коливається до 8,6-8,7. Тобто в цьому випадку ринок намагається знайти свій рівноважний стан, важливо щоб НБУ не заважав ринку це зробити», - сказав Устенко.

За його словами, нинішня політика НБУ дозволяє зберегти золотовалютні резерви, а не викидати їх на ринок заради утримання курсу будь-якою ціною, як це відбувалося в 2008 році. У той же час ринок, на думку експерта, рано чи пізно прийде в спокійний стан, і коливання курсів валют не будуть настільки значними.

«Треба розуміти, що курс - це звичайно важливо, важливо, щоб він був відносно стабільним, але більш важливі, порівняно з відносною стабільністю цього курсу, питання, пов'язані з можливістю його прогнозування і в цьому випадку НБУ повинен спробувати створити для себе такий люфт для маневру. А цей люфт для маневру може бути створений тільки в той момент, коли Центробанк накопичить достатню кількість коштів. Щоб коли курс різко йде вгору, він міг викидати валюту і намагатися згладити курс, а коли курс занадто сильно зміцнюється, скажімо, йде з позиції 8,7 грн/$ у позицію 8,2 -8,3, то НБУ може його підтягнути до курсу 8,5, купуючи надлишок валюти, який може бути на ринку. Є розуміння того, що курс повинен прагнути там до якогось рівноважного стану, будь-якого: 8,3, 8,5, 8,7. Ось на цьому рівні НБУ і повинен намагатися його підтримувати», - пояснив економіст.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

208