Найбільших втрат через неврегульовану політичну кризу зазнають саме малий і середній бізнес. Про це в ефірі телеканалу БТБ розповів соціолог, засновник Research & Branding Group Євген Копатько.

«Основна тенденція - повсюдне скорочення бізнесу. Щоб переконатися в цьому, не треба звертатися до якихось ефемерних речей. Достатньо запитати будь-яких знайомих, які дивляться, слухають і бачать, що відбувається. І це не має віднощення до політичних уподобань тих чи інших людей, - каже експерт. - Малий та середній бізнес завжди має достатньо проблем з владою, але коли політики розхитують ситуацію, то, звичайно, люди втрачають ще більше. Адже тоді людям немає на що сподіватися, і вони не намагаються грати «у довгу».

На думку експерта, необхідність стабілізаційних заходів з боку як політиків, так і великого бізнесу обумовлюється ще й тим, що в умовах тривалої політичної та економічної нестабільності переважна частина населення України відчуває постійну тривогу.

«Гроші люблять тишу, і нормальне суспільство любить те ж саме. Я не знаю випадку в історії, щоб коли-небудь громадянська війна привела до успіху. Це завжди тільки руйнування. Ейфорія перших днів швидко проходить, а потім починаються сльози, бруд і насильство. По-іншому ще ні в кого не було», - сказав він.

На думку Копатька, якщо політикам не вдасться відкласти емоції й ухвалити необхідні рішення, Україну може очікувати дво- або тривладдя.

Щоб цього уникнути, вважає експерт, на політичні еліти повинен вплинути бізнес.

«В Україні для цього є ресурси, - наголосив Копатько. - І якщо ситуація погіршуватиметься, то втрати будуть у всіх, від малого до великого. Тут питань немає».

Він зазначив, що сьогодні необхідно враховувати, що у переважної маси населення накопичилися претензії до великого бізнесу через великі преференції, якими він користується.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

134