На сьогоднішній день аграрії закупили майже 660 тисяч тонн мінеральних добрив для проведення весняно-польових робіт. Про це під час веб-конференції ІА «AgroNews» повідомив заступник директора Департаменту землеробства Мінагрополітики Леонід Сухомлин.

Зокрема, вони накопичили 475 тисяч тонн азотних добрив, що становить 63% від потреб. Придбаних вже зараз агрохімікатів, зокрема аміачної селітри, достатньо, щоб провести підживлення озимих.

За словами експерта, на сьогодні у сільгосппідприємств є майже 660 тисяч тонн мінеральних добрив, що становить 62% від потреби. Найбільше аграрії придбали азотних добрив - 475 тисяч тонн. Також активно закуповуються фосфорні та калійні добрива.

«Цього року заявка на мінеральні добрива зросла на 10% порівняно з 2013 роком. І на сьогодні вже придбано більше агрохімікатів, ніж торік, приблизно 40 кг на гектар. А це означає, що для першого підживлення аграрії вже мають достатньо добрив. Це дуже важливий процес, оскільки він забезпечує потенціал валового збору зернових. Паралельно йде активна закупівля добрив. І за тиждень запаси збільшуються приблизно на 10%», - зазначив Сухомлин.

Заступник директора Департаменту також повідомив, що зараз місцеві власті за дорученням міністра аграрної політики та продовольства Миколи Присяжнюка докладають максимум зусиль, щоб у аграріїв був доступ до міндобрив, а ціни на них були стабільними.

«Щороку міністерство акцентує увагу сільгоспвиробників на те, щоб вони закуповували міндобрива в осінньо-зимовий період, коли ціна стабільна і становить приблизно 2800 гривень за тонну. На жаль, не всі виробники можуть закупити агрохімікати безпосередньо у виробника і в цей час, тому користуються послугами фірм-перекупників, які завищують ціни. Тому, щоб аграрії могли придбати добрива за прийнятною ціною, опрацьовується питання постачання 60 тисяч тонн аміачної селітри за заводською фіксованою ціною у 3300 гривень за тонну через Аграрний фонд», - зазначив Сухомлин.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

141