Скорочення валютних резервів на тлі швидкого зростання гривневої грошової маси стало головною причиною ослаблення курсу гривні. Про це заявив керуючий партнер «Капітал Таймс» Ерік Найман.

«Зараз Нацбанк вдарив по обох складових цього рівняння - уповільнив обіг гривні, що еквівалентно скороченню грошової маси, а також обмежив і ускладнив купівлю інвалюти. На якийсь час це дозволить стабілізувати курс і вже точно зніме панічні настрої», - вважає фінансист.

Найман зазначає, що населенню потрібно звикати до того, що курс гривні буде змінюватися не тільки по відношенню до рубля або євро, але і до долара.

При цьому, на його думку, дана тенденція не завжди матиме односпрямований рух.

«Так, у дні піку попиту НБУ отримає можливість завищувати курс долара. А в інші дні знижувати. Допоможе в цьому шестиденне блокування гривні для купівлі валюти Нацбанку», - констатує він.

Прогнозуючи перспективи гривневих депозитів, експерт підкреслив, що для населення головним чинником вибору валюти вкладу стане різниця процентних ставок між гривневими і валютними депозитами, а не страх перед девальвацією.

У підсумку, за його словами, це призведе до зменшення частки інвалюти в заощадженнях українців.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

209