Сьогодні, 8 лютого, Службою безпеки України у Харківській області розпочато досудове розслідування за фактом загрози скоєння терористичного акту на літаку, що слідував з Харкова до Стамбула, Про це, як передає кореспондент Forum'у, під час брифінгу повідомив начальник ГСУ СБУ Максим Ленко.

За його словами, підставою стало повідомлення оперативного підрозділу СБУ в Харківській області, що українець, мешканець міста Харків 1969 р.н. 7 лютого намагався захопити в повітрі літак турецької авіакомпанії рейсом «Харків-Стамбул», погрожуючи скоїти вибух на борту.

«Наразі встановлено, що харків'янин учора в аеропорту Харкова купив квиток на вказаний рейс, сів у літак, який о 16:30 вилетів до Стамбула. На борту перебувало 110 пасажирів. Приблизно о 17:20 центральна диспетчерська служба Києва повідомила про захоплення літака», - сказав він.

Ленко зазначив, що цей громадянин намагався потрапити в кабіну пілотів, розвернути літак у напрямку Сочі, «де знаходяться Путін з Януковичем, у яких руки в крові», і висунув вимогу: «звільнити заручників в Україні».

«Втихомирити пасажира екіпажу вдалося, запевнивши, що курс літака змінено. Було прийнято рішення про перехід на вищий ешелон польоту, здійснення двох розворотів над Чорним морем. «Після того, як пасажир трохи заспокоївся, членам екіпажу вдалося його зв'язати і посадити літак у супроводі двох турецьких винищувачів в аеропорту Стамбула», - повідомив він.

За його словами, літак обшукали - вибухівки або будь-якої зброї не було знайдено. Українця затримано турецькою поліцією. Проходить перевірка всіх фактів події.

Генконсул України планує зустрітися із затриманим.

Ленко уточнив, що харків'янину загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 10 років за ст. КК «Погроза скоєння терористичного акту, частина 1, ст. 158., а також за ст. «викрадення літака» ч.1, ст. 288 КК - від 3 до 8 років.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

329