Нацбанк знову підтвердив свій статус генератора прогресу фінансового ринку. Про це глава Ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек заявив за підсумками наради в НБУ, передає кореспондент Forum'у.

За словами банкіра, прийнято історичне рішення - усунена подвійність валютного курсу. «Ринковий і офіційний курс знайшли динамічну єдність, що робить гривню ефективнішою як грошову одиницю. Вкладники-фізособи при цьому ніяк не постраждають, навпаки, вони будуть більш захищені від спекулянтів. Що стосується уповільнення валютних операцій, що вводиться, то і самі банкіри зацікавлені зробити це не тимчасовим, а постійним заходом. Це дозволить підвищити ліквідність банківської системи, а значить, надати новий імпульс економіці», - акцентував він.

Він додав, що гривня сильна не об’ємом золотовалютних запасів, а конкурентоспроможністю економіки. «А надалі потрібно думати про те, як нарощувати експорт для розширення припливу валюти в країну. І, звичайно ж, треба усунути політичні ризики», - зазначив фінансист.

Голова правління «Укргазбанку» Сергій Мамедов продовжив, що за новими правилами, у випадку ослаблення депозитної бази, банки можуть оперативно отримувати від НБУ гроші на рефінансування ліквідності. «Це посилює стабільність банківської системи та підвищує довіру до неї з боку наших клієнтів, а також має призвести до здешевлення кредитів. І вже сьогодні ми побачили ефект від нововведень: долар ослаб до рівня 8,55 грн/$», - підсумував фахівець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

221