Ситуація, що склалася на валютному ринку України, є наслідком політичної нестабільності та продовження політичного протистояння. При цьому економічних підстав для девальвації національної валюти немає, зазначив директор департаменту стратегічного планування розвитку економіки Мінекономрозвитку Євген Олейніков у програмі «Порядок денний» на Першому каналі Українського радіо.

«В умовах невизначеності громадяни звертаються до звичного для них способу зберігання власних заощаджень - це готівкова або безготівкова іноземна валюта, яка, на їхню думку, повинна застрахувати їх від коливань курсу гривні. Але економічних умов для коригування курсу національної валюти немає», - пояснив експерт міністерства.

Водночас, вважає він, якщо політичне протистояння не буде загострюватися, то через деякий час ми зможемо спостерігати коригування курсу в бік зміцнення національної валюти.

«На щастя, на сьогодні економіка України вже достатньо дедоларизована, для того щоб побутові споживчі потреби задовольнялися за рахунок національної, а не іноземної валюти. Тобто, якщо квартиру ви ще будете купувати за валюту, то в магазин, все таки, підете з гривнею. Саме тому той долар, який зараз купується, завтра буде повертатися, оскільки людині знадобиться національна валюта на поточні потреби», - підкреслив Олейніков.

При цьому представник міністерства назвав виважену політику НБУ, який не поспішає виходити з інтервенціями на валютний ринок.

«Найбільш поширеною на побутовому рівні є думка про те, що Нацбанк повинен виходити на ринок і збивати курс. Але у нас така економіка, що вона може проковтнути всі резерви НБУ і попросить ще, причому нічого доброго з цього не вийде. У даному випадку Нацбанк проводить розумну і дуже зважену політику», - вважає Олейніков.

Нагадаємо, Національний банк України встановив офіційний курс гривні по відношенню до долара на 7 лютого на рівні 8,7080 грн/$1.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

268