Курс гривні у поточному році не буде істотно відрізнятися від показника в 8,5 грн/$, закладеного в Державний бюджет на 2014 рік. Про це, як передає кореспондент Forum'у, під час круглого столу на тему «Стратегія управління заощадженнями» заявив економічний експерт Віталій Шапран.

«Перехід офіційного курсу від 7,99 грн/$ до 8,7 грн/$ показує, що девальвації більше ніж 10%, швидше за все, не буде. Сьогодні складається ситуація, коли в бюджеті на 2014 рік встановлено якірний курс 8,5 грн/$. На мій погляд, його динаміка в поточному році буде плюс-мінус 50 копійок навколо цього якірного курсу», - сказав Шапран.

Він зазначив, що це залежатиме від стану економіки, стану зовнішніх ринків і зовнішнього середовища. Однак боятися кризи через девальвацію валюти в сусідніх країнах не варто.
«Якщо сьогодні ви піднімете статистику щодо наших сусідів, де йде масова девальвація - Туреччина, Російська Федерація, Індія, країни Латинської Америки, то побачите, що там немає таких високих ставок. У РФ середня ставка по депозиту залежно від джерела статистики, яку ми беремо (становить. - Ред.) від 8,5 до 12,5%. Це (депозити. - Ред.) у рублях. У нас 18,6% - це середня, але можна зараз вже розміститися і під 25%», - зазначив експерт.

Таким чином, за його словами, рівень процентних ставок захищає систему від зовнішніх впливів, зовнішніх ризиків, які для нас є важливими, і повторення ситуації щодо фундаментальних даних 1998 року, коли у нас сталася криза у зв'язку з тим, що РФ девальвувала карбованець, зараз технічно неможливе.

«Прив'язуватися до подій у Росії або в Туреччині, напевно, буде помилкою. Сьогодні вже відкрився міжбанківський ринок. Курс знизився до 8,6 грн/$. Тобто технічно ми знаходимося в ситуації, коли робити вкладникам гривневих депозитів які-небудь дії не рекомендовано. Це може призвести до втрати ресурсів, дострокового розірвання депозитних договорів, до втрати відсотків і більше ні до чого», - резюмував Шапран.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

14