В умовах політичної нестабільності валютні спекулянти активізували свою діяльність. Про це заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, коментуючи обмеження Національним банком України купівлі валюти на міжбанківському ринку.

Експерт звертає увагу, що одним з найбільш поширених видів валютних спекуляцій є купівля валюти під сумнівні зовнішньоекономічні контракти, які нічого спільного не мають з реальним імпортом.

«Також окремі банки і їхні «друзі»-спекулянти часто купували валюту без наявності гривні на рахунку клієнта, розкручуючи тим самим ажіотаж і провокуючи зростання курсу долара. НБУ своєю постановою №49 обмежив придбання валюти за окремими видами зовнішньоекономічних контрактів, які викликають питання у контролюючих органів про доцільність покупки валюти. Фактично ці обмеження істотно звужують сферу діяльності валютних спекулянтів», - вважає він.

Крім заборони на купівлю валюти під сумнівні контракти, за словами Охріменка, регулятор зняв вимоги до резервування валютних кредитів, які банки отримують від нерезидентів, щоб тим самим стимулювати банки брати такого роду кредити.

Разом з тим економіст зазначив, що постанова №49 ніяк не обмежує купівлю і продаж готівкової валюти фізособами.

«Ця постанова має ускладнити ігри спекулянтів і тим самим зменшити тиск на валютний ринок України. Тепер валютним спекулянтам буде важко розкачувати валютний курс, як результат можна очікувати продовження ревальвації курсу гривні до рівня 8,5 грн», - вважає Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

46