Незважаючи на те, що Вірменія і Азербайджан минулої середи прислухалися до заклику Росії до учасників збройних конфліктів напередодні зимових Ігор у Сочі укласти «олімпійське перемир'я» і домовилися про припинення вогню на карабаському напрямку, виконати своє зобов'язання країни не змогли.

Менш ніж через добу, у четвер ввечері, стало відомо, що відновилося протистояння, і його жертвою став один чоловік. Військовослужбовець Збройних сил Азербайджану загинув унаслідок порушення режиму припинення вогню вірменською стороною, повідомляє прес-служба міністерства оборони Азербайджану. За даними оборонного відомства, військовослужбовець ЗС Азербайджану загинув від кулі вірменського снайпера.

Про те, що Вірменія і Азербайджан пообіцяли дотримуватися режиму припинення вогню, у середу ввечері повідомив співголова Мінської групи ОБСЄ Джеймс Ворлік. «Хороші новини. Президенти Вірменії та Азербайджану зобов'язалися поважати нагірно-карабахське перемир'я, особливо під час Олімпіади», - написав він на своїй сторінці в Twitter.

Домовленість була досягнута під час зустрічі членів Мінської групи, що займається врегулюванням карабахського конфлікту, з лідерами Вірменії та Азербайджану Сержем Саргсяном і Ільхамом Алієвим.


Карабахський конфлікт почався у лютому 1988 року, коли Нагірно-Карабахська автономна область (НКАО) заявила про вихід з Азербайджанської РСР. У вересні 1991 року було оголошено про створення Нагірно-Карабахської Республіки (НКР). Офіційний Баку оголосив процедуру незаконною. Унаслідок збройного конфлікту Азербайджан втратив контроль над Нагірним Карабахом і прилеглими до нього районами.

Переговори між двома країнами щодо врегулювання з участю Мінської групи ОБСЄ, співголовами якої є США, Росія і Франція, ведуться з 1992 року, проте поки що досягти помітних успіхів у цій області не вдалося. Ситуація на вірмено-азербайджанському кордоні на карабаському напрямку вкотре загострилася з середини січня - повідомлялося про численні збройні сутички.

Як повідомляв ForUm, Вірменія і Азербайджан пообіцяли дотримуватися режиму припинення вогню на карабаському напрямку на час проведення Олімпійських ігор.

За матеріалами: NEWSru.com,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

63