Українцям не варто створювати ажіотаж навколо ситуації, що склалася на валютному ринку. Про це, як передає кореспондент Forum'у, під час круглого столу заявив заступник директора Центру наукових досліджень Національного банку України Віктор Кравець.

Він зазначив, що гроші люблять спокій і тишу. «Тому, коли спокійно - гроші лежать у будь-якій валюті, немає ніяких коливань і проблем. Настає неспокій - починаються проблеми», - заявив експерт.

За його словами, найбільша проблема в цій ситуації, що люди телефонують один одному з одним запитанням: «Караул, вийшов Майдан, що робити?». «Нічого, отримуєте свої доходи в національній валюті, витрачаєте їх у національній валюті, тоді зберігайте їх у гривнях. Це золоте правило. Перехід з однієї валюти в іншу - це завжди ризик, витрати і ті чи інші комісії», - наголосив Кравець.

Фінансист закликав усіх бути максимально спокійними. «Ми будемо спокійними - все йтиме своєю чергою. Зрозумійте, навіть виходячи з того, що було спокійно, банки завезли відповідну кількість валюти і підготували відповідну кількість фахівців, які обслуговують щоденні обсяги й обороти, а тут раптом всім захотілося піти поміняти гривню на долар. Не може система перебудуватися настільки швидко для того, щоб все це непомітно проковтнути», - заявив він.

Відповідно, за словами експерта, виникає ситуація, коли люди приходять у банк, а там немає валюти. «Немає, тому що звикли до щоденного обороту валюти, наприклад, 1,5-2 млн, а тут в один прекрасний момент знадобилося 3 млн. Ніхто не готовий. Хто з нас у звичайній домашній ситуації готовий позичити комусь удвічі більше, ніж має середньостатистичний дохід? Звичайно, ніхто», - підсумував Кравець.

Нагадаємо, Національний банк України встановив офіційний курс гривні по відношенню до долара на 7 лютого на рівні 8,7080 грн/$1.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

60