Немає підстав вважати, що дестабілізація валютного ринку може бути довгостроковим трендом. Про це, як передає кореспондент Forum'у, під час брифінгу заявив глава Національного банку України Ігор Соркін.

За словами банкіра, НБУ прийняв рішення ввести низку регуляторних заходів, спрямованих на нормалізацію обстановки. «В цілому ми впевнені, що найближчим часом короткостроковий сплеск попиту на інвалюту ослабне, ринок почне працювати в більш вузькому коридорі курсових коливань. Як скоро це відбудеться, залежить, зокрема, від наших з вами спільних дій», - сказав він.

За словами Ігоря Соркіна, «всі учасники ринку - Нацбанк, комерційні банки, кредитори та вкладники банків - знаходяться в одному полі і зацікавлені в стабільному фінансовому секторі».

«Ми вже переживали подібну ситуацію, але завжди знаходили вихід. Думаю, що і сьогоднішня ситуація - не виняток. Надмірно гостра реакція на події, валютний ажіотаж, все це лише на руку спекулянтам. У такій ситуації виграють тільки вони, не варто піддаватися їхньому впливу. Тим більше, що з даного моменту НБУ посилює моніторинг і контроль за динамікою ринку для скорочення спекулятивних операцій», - повідомив глава Нацбанку.

Він зазначив, що з сьогоднішнього дня регулятор вводить тимчасові правила, покликані стабілізувати ринок.

«Перш за все, ці правила спрямовані на посилення прозорості міжбанківських операцій юросіб. І вже зараз відчувається позитивний ефект від цих правил. При поліпшенні ситуації ці тимчасові норми будуть скасовані. Як і завжди, НБУ залишається активним оператором валютного ринку для виконання своєї основної функції», - підкреслив Соркін.

За його оцінкою, в останні роки банківська система України накопичила достатній досвід і запас міцності, а НБУ має в своєму розпорядженні всі інструментарії для врегулювання короткострокової ринкової нестабільності.

Як повідомлялося, Національний банк України встановив офіційний курс гривні по відношенню до долара на 7 лютого на рівні 8,7080 грн/$1.


Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

61