Хто з нас не мріяв працювати в ООН або у Червоному Хресті? Одні хочуть врятувати світ, інші - працювати в престижній міжнародній організації, щоб батьки і друзі пишалися. А треті не бажають обмежувати свою діяльність територією тільки однієї держави, їм подавай цілу планету. Для європейців подібні бажання цілком здійсненні. Та чи можуть українці втілити їх у життя? Про це спробував дізнатися ForUm.

Медики

Українським лікарям, можливо, найлегше реалізувати мрію про роботу в подібній організації. Вони можуть стати учасниками руху «Лікарі без кордонів», який у 1999 році отримав Нобелівську премію миру. Волонтери там отримують невелику плату і працюють за короткостроковими контрактами - приблизно 6-9 місяців.

Існує три види фахівців: медичні працівники - лікарі і молодший медичний персонал, фахівці з санітарії та водопостачання, технічний і адміністративний персонал. На сьогоднішній день там шукають лікаря-інфекціоніста, готового працювати в Донецькій області. Його головним обов'язком повинна стати «діагностика та лікування хворих на ВІЛ/СНІД у проекті по боротьбі з ТБ/ВІЛ в установах виконання покарань Донецької області». Робота важка як морально так і фізично, тому головна вимога (крім знання російської, української мов; медичної освіти та 2-річного досвіду роботи і навичок роботи з комп'ютером) - це мотивація.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) приймає на роботу працівників за строковими і тимчасовими контрактами. Існує дві широкі категорії: фахівці і працівники загального обслуговування. До категорії спеціалістів належать працівники, які займають керівні посади або посади, що вимагають значного рівня технічної підготовки; таких співробітників наймають на міжнародному рівні. Їм має бути притаманна висока мобільність і готовність виконувати свої функції у будь-якій точці світу.

Працівники категорії загального обслуговування наймаються безпосередньо за місцем розташування організації. Їх основна функція полягає у взаємодії зі співробітниками категорії фахівців і надання їм підтримки в їхній роботі шляхом забезпечення безперебійного виконання адміністративних завдань. А національні працівники категорії фахівців є громадянами тієї країни, в якій розташоване їхнє місце служби. Вони виконують спеціалізовані функції, що вимагають знання місцевих умов, а також такої кваліфікації і досвіду, володіти якими можуть, насамперед, громадяни даної країни.

Щоб стати співробітником ВООЗ, необхідна вища медична освіта, а також кандидатська ступінь; бажаний досвід діяльності на національному та міжнародному рівнях у конкретній галузі знань; гарні аналітичні здібності; уміння працювати в команді, комунікативні навички; розуміння політичних питань і великий інтерес у галузі суспільної охорони здоров'я. Також необхідне знання англійської мови і хороше знання другої мови ООН (арабська, китайська, французька, російська, іспанська).

А в Червоний Хрест можна потрапити навіть без медичної освіти. Усім необхідним навичкам вас навчать вже там. Щоб стати волонтером, потрібно мати сильну мотивацію допомагати людям різних категорій населення; бути частково зайнятим, щоб заробляти собі на життя, але мати у своєму розпорядженні вільний час для волонтерства; і бути готовим працювати у своєму регіоні, адже «свої» завжди краще знають, кому потрібна допомога.

ООН і компанія

У всі міжнародні організацій без будь-яких проблем приймають волонтерів. Та якщо за свою роботу хочеться отримувати ще й гроші, це завдання складніше. Можна, звичайно, сподіватися на те, що коли-небудь з волонтерів тебе переведуть на ставку повноцінного співробітника. Але більшість українських представництв беруть персонал на короткострокові індивідуальні контракти, переважно на рік-півтора. А чи продовжать контракт - це велике питання.

Багато хто з нас хотів би працювати в Організації Об'єднаних Націй. Заявок від українців в ООН надходить безліч. Всіх бажаючих просять ознайомитися з мінімальними вимогами для посад, які зазначені в кожному окремому оголошенні про вакансію. Найчастіше туди входить знання англійської на розмовному рівні, профільна освіта і можливість надати рекомендаційні листи. При подачі заяви на оголошення про вакансію, як правило, кандидати повинні подати резюме та/або особисту анкету.

Зараз же в ООН шукають менеджера, керівника проекту Operations Manager, який покликаний покращити умови життя в селах України за рахунок підвищення якості життя та доступу до комунальних послуг. Вимоги до кандидата дуже високі: хороші комунікативні навички, в тому числі відповідальність за виконання цілей проекту; вміння працювати в команді; знання офісних програмних пакетів; ступінь магістра в галузі бухгалтерського обліку/аудиту/фінансів, економіки, управління бізнесом; 5-річний успішний досвід роботи в галузі фінансів та/або управління закупівлями; професійні сертифікати в області бухгалтерського обліку (CAP, ACCA та ін.), закупівель (CIPS тощо), управління проектами (Prince2) дуже бажані і, звичайно ж, вільне володіння англійською, українською та російською мовами.

У дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ шукають фахівця з вивчення здоров'я українських підлітків. Кандидат займатиметься моніторингом і запобіганням ризику зараження ВІЛ серед дівчаток-підлітків у Запорізькій області. Тому у нього має бути медична освіта, досвід роботи у сфері ВІЛ-СНІД, хороші комунікативні навички, знання української і англійської, а також перевагою вважатиметься попередній позитивний досвід роботи в проектах ЮНІСЕФ.

Національного консультанта для вивчення ранніх шлюбів в Україні шукають у Фонді народонаселення ООН. Складність цієї вакансії в тому, що вимог до неї як таких немає. Бажаючим потрібно надіслати своє резюме, де вказати досвід роботи в аналогічних проектах і розмір очікуваної зарплати. До цього необхідно прикріпити матеріали, що демонструють досягнення. Тобто конкретних критеріїв відбору не існує, тому власні шанси оцінити складно.

А в українське представництво Європейської комісії найчастіше шукають перекладачів-асистентів. Контракт пропонується переважно на 21 місяць. Зарплата - 1,5 тисячі євро. Ідеальний кандидат повинен володіти навичками послідовного і синхронного усного та письмового перекладу з англійської на українську або російську. Крім того, асистент повинен оформляти всю необхідну документацію і кореспонденцію, а також допомагати в організації тренінгів, семінарів, прес-конференцій. Для людини, яка досконало знає англійську та українську, це має бути нескладно.

Остання пропозиція про співпрацю в Генеральному директораті з питань демократії представництва Ради Європи була для українських програмістів. Кандидат на місце веб-розробника повинен: співпрацювати з клієнтами та іншими розробниками із субпідрядників компанії, що беруть участь у визначенні функціональних вимог; вміти переводити функціональні вимоги на основі бізнес-процесів у реальні проекти розвитку та забезпечувати вдосконалення якості продукції; відповідати бізнес-потребам, надаючи розробки, програмування і т.д. А для цього претендент повинен мати вищу профільну освіту, щонайменше 5-річний стаж роботи і добре знати англійську або французьку мову на рівні володіння технічними термінами. Також у Раді Європи хочуть, щоб віковий ценз майбутнього співробітника обмежувався 65 роками.

У міжнародних організацій дуже високі вимоги до своїх майбутніх співробітників. І якщо для Європи та Америки знання тієї ж англійської мови на розмовному рівні - це взагалі стандартна норма, то для більшості українців навіть ця мінімальна вимога викликає труднощі. Та при сильному бажанні заради порятунку світу можна піти ще й не на такі жертви, як вивчення мов і ходіння по муках у пошуку того, хто напише рекомендаційний лист. Адже на кону - власна мрія...

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

69