Обсяги клієнтських валютних операцій за останні місяці не змінилися, тому учасники фінансового ринку не розуміють причин різкого зростання попиту на валюту на міжбанку, що веде до зростання її курсу.

Про це в ексклюзивному коментарі телеканалу БТБ заявив Владислав Сочинський, заступник голови правління Сітібанку.

«Ми спостерігаємо таку ситуацію: клієнти нашого банку здійснюють операції в межах тих обсягів, які ми проводили і в листопаді, і в грудні, в IV кварталі минулого року. На нашій мові це називається «business as usual». Відбувається звичайна ситуація, ми не відмічаємо якихось екстрених або екстраординарних покупок з боку наших клієнтів. Валютна виручка від експортерів заходить в таких же обсягах і розмірах, як це відбувалося і в попередні періоди», - розповів Сочинський.

Фінансист вважає, що у зв'язку з цим Національний банк повинен вивчити природу попиту на валютному міжбанку, а також звернути увагу - хто і в яких цілях скуповує валюту, що веде до різкого зростання курсів.

«Було б непогано ще розібратися з допомогою Нацбанку, почути їхні коментарі, оцінку, чому ми бачимо такі великі обсяги на міжбанківському ринку. Тому що, я ще раз зазначу, клієнтські операції, які проводить наш банк, відбуваються без змін у порівнянні з попередніми періодами», - сказав банкір.

Сочинський розповів, що під час зустрічі, яка пройшла в НБУ за участю керівників 20-ти найбільших банків країни, представники регулятора запевнили, що незабаром обов'язково буде його реакція на події, що відбуваються на міжбанку, і курс національної валюти повернеться до звичних значень.

«Зустріч була дуже продуктивною. І я думаю, що результат ми будемо вже скоро бачити, якщо не цього, то наступного тижня. Можливо, будуть якісь нові нормативні акти Нацбанку, так що в цілому не піддавайтеся паніці і тверезо оцінюйте події, що відбуваються», - сказав представник Сітібанку.

Він додав, що зараз «Національний банк дуже мудро використовує тактику точкових валютних інтервенцій на міжбанківському валютному ринку», що повинно стабілізувати курс гривні вже найближчим часом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

121