Стабільність курсу гривні залежить від досягнення компромісу в парламенті. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції на тему «Хто розхитує валютний курс: версії та наслідки» повідомив екс-заступник голови НБУ, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

«На 90%, а може навіть і 100% курс залежить зараз від дій політиків. Якщо в нашій Верховній Раді буде досягнутий компроміс, то курс обов'язково стабілізується. Якщо компроміс буде досягнутий, то він стабілізується десь на рівні 9 грн/$. Якщо через тиждень, (курс. - Ред.) може бути і 9,2 та 9,3, а може бути 8,9 грн/$. Але на момент досягнення компромісу буде фіксація курсу», - сказав Савченко.

Надалі, за його словами, все залежатиме від того, хто буде прем'єр-міністром, главою НБУ, а також від того, яку монетарну або економічну програму вони продекларують, які реформи будуть здійснювати і чи буде укладено Угоду про асоціацію з ЄС.

«Це вирішальні чинники. Якщо все буде правильно, тобто будуть професійні якості як прем'єр-міністра, так і голови НБУ, якщо буде, принаймні, підготовка до укладення Угоди з ЄС, ситуація досить швидко вирівняється. Статус-кво буде досягнуто, через місяць-два почнуть знову повертатися інвестори в Україну, і буде відкат курсу. Але, думаю, що в найближчій перспективі, 3-5 місяців, він не буде менше 8,5 грн/$», - підсумував Савченко.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

121