Прокуратура Київської області повідомила про підозру у винесенні завідомо неправосудних рішень колишньому судді одного з районних судів області, повідомили Forum'у в прес-службі обласної прокуратури.

Такі судові рішення дозволяли громадянам не повертати отримані кошти, взяті під кредит у банках. Під час проведення досудового розслідування встановлено, що суддя протягом 2009-2010 років неодноразово виносив завідомо неправосудні судові рішення з грубим порушенням процесуального законодавства. Зокрема, ці рішення виносилися щодо цивільних справ за позовами фізичних осіб до банківських установ про визнання недійсними кредитних договорів та визнання права власності на об'єкти нерухомості - квартири, які були запорукою і ними забезпечувалося виконання умов зазначених кредитних договорів.

При цьому цивільні справи суддя розглядав з порушенням територіальної підсудності, за відсутності сторін у справі, яким про дату та час судового засідання взагалі не повідомлялося. Також представник Феміди не виконував вимоги Цивільного процесуального кодексу України, згідно з яким суд при розгляді справи здійснює повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Таким чином, 5 осіб уникли обов'язку повертати кредит. Унаслідок цих незаконних дій двом банкам завдано майже 7,5 мільйонів гривень збитків. Дії підозрюваного кваліфіковані за ч. 2 ст. 375 КК України, тобто винесення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови. За свої дії суддя може отримати від 5 до 8 років позбавлення волі.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

155