Вірменія та Азербайджан пообіцяли дотримуватися режиму припинення вогню на карабаському напрямку. Про це повідомив співголова Мінської групи ОБСЄ Джеймс Ворлік.

«Президенти Вірменії та Азербайджану зобов'язалися поважати нагірно-карабахське перемир'я, особливо під час Олімпіади», - написав він у своєму Твіттері.

Такий висновок Ворлік зробив за підсумками зустрічей з Сержем Саргсяном і Ільхамом Алієвим, які він разом з іншими членами Мінської групи (міжнародна група з врегулювання карабахського конфлікту, в яку входять, зокрема, представники Росії, США і Франції-ред.) провів 4-6 лютого.

Ситуація на вірмено-азербайджанському кордоні і лінії сутичок азербайджанських і карабахських військ залишається напруженою з середини січня. Сторони повідомляють про численні збройні інциденти, покладаючи відповідальність за них один на одного. За інформацією азербайджанської сторони, режим припинення вогню за цей час було порушено більше двох тисяч разів. У Міноборони Вірменії повідомляють, що тільки за минулий тиждень азербайджанські ВС обстрілювали прикордонні райони близько 1700 разів, пише «Lenta.ru».

Нагірний Карабах проголосив незалежність від Азербайджану на початку 1990-х років. Влада країни намагалася силою повернути контроль над регіоном, але зазнала невдачу. В ході війни карабахські війська за підтримки Вірменії зберегли контроль над регіоном. На даний момент Вірменія і Азербайджан де-юре перебувають у стані війни - після конфлікту в Нагірному Карабасі країни так і не підписали мирний договір (у 1994 році було укладено угоду про припинення вогню, яка періодично порушується).

Днями Росія як організатор зимової Олімпіади закликала всіх учасників збройних конфліктів, незалежно від країн та континентів, оголосити на час проведення ігор «олімпійське перемир'я». Офіційна церемонія відкриття Олімпіади запланована на 7 лютого.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

120