Гривневий депозит сьогодні приносить більш високу прибутковість, ніж покупка валюти, сказав у коментарі телеканалу БТБ Сергій Мамедов, виконавчий директор Незалежної асоціації банків України.

«Зараз дуже хороша ситуація для того, щоб робити вигідні розміщення (гривневих депозитів. - Ред.). Курс долара знаходиться досить таки високо, в межах 8,8 грн, ставки за депозитами у гривнях теж мають дуже високий рівень, близько 20%. Тому навіть тим, у кого є валюта, я б рекомендував її продати, і розмістити гривню під ставки 20% на період чим довше, тим краще», - пояснив Мамедов.

За словами фінансиста, зараз деякі банки можуть пропонувати підвищені ставки за вкладами для залучення й утримання клієнтів, оскільки в деяких банках спостерігається відтік депозитів. Мамедов нагадав, що у разі дострокового зняття вкладів люди втрачають відсотки і порекомендував не вживати таких дій під впливом емоцій.

«Закликаю всіх клієнтів банківської системи: будьте спокійні, не приймайте раптових рішень, які відразу прийшли, не слухайте друзів, знайомих, не забирайте гроші достроково. Ситуація стабілізується», - сказав банкір.

За словами Мамедова, сьогодні не існує економічних передумов для зниження курсу національної валюти, а нинішній курс долара формується виключно під впливом психологічних факторів і дій окремих спекулянтів.

Фінансист розповів, що під час зустрічі керівників 20 найбільших банків країни з керівниками Національного банку, яка пройшла 5 лютого, представники регулятора заявили про готовність вжити низку заходів щодо стабілізації курсу гривні на позначці близько 8 грн./$. Зокрема, мова йде про здійснення інтервенцій на валютному міжбанку і зниження активності спекулянтів.

«Ми отримали впевненість у тому, що ситуація буде стабілізуватися. Хочу зазначити, що всі моменти, які виникають на сьогоднішній день, вони пов'язані не з економічними причинами, а з політичними. Як тільки рішення про затвердження уряду буде прийнято, я запевняю, що знизиться курс долара, тому що суспільство отримає позитивні сигнали», - заявив керівник банківської асоціації.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

158