Національний банк здійснює постійний моніторинг ситуації на валютному ринку і незабаром може почати боротьбу зі спекулятивними операціями. Про це йшлося під час зустрічі керівників 20 найбільших банків з керівництвом НБУ, розповів у коментарі телеканалу БТБ виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Сергій Мамедов.

Він зазначив, що сьогодні деякі оператори валютного ринку, користуючись психологічною напруженістю внаслідок політичної дестабілізації, намагаються заробити «ажіотажну премію» на торгівлі валютою. У той же час об'єктивних економічних причин для підвищення курсів валют сьогодні не існує, сказав керівник банківської асоціації.

«Коли йде зростання курсу, включається спекулятивний інтерес. Тому багато хто на сьогоднішній день на цьому намагаються заробити. І завдання Національного банку полягає в тому, щоб ці операції не проходили, або їх питома вага була незначною», - сказав Мамедов.

Банкір сказав, що Національний банк уважно стежить за діяльністю операторів валютного ринку і може оцінити характер їх операцій.

«Головний гравець на сьогоднішній день на міжбанківському ринку - це Національний банк. Він може зробити так, що ті спекулянти, які грають на підвищення, просто втратять гроші, зробивши це раз або два, спекулянти просто не стануть проводити ці операції, це все в руках регулятора. Тому це було як попередження до дій: «ми все бачимо, ми все знаємо, ми бачимо ситуацію», - розповів Мамедов.

За його словами, сьогодні користуються спекулянти підвищенням девальваційних очікувань, яке пов'язане з політичною дестабілізацією в країні. Тому як тільки буде призначено новий уряд і з'явиться політична визначеність, ситуація на валютному ринку стабілізується і вартість долара повернеться до позначки близько 8 гривень. Крім того, як сказав Мамедов, у НБУ запевняють, що регулятор готовий проводити інтервенції для стабілізації курсу національної валюти.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

105