Різке зниження обсягів торгів на валютному міжбанку свідчить про небажання учасників ринку купувати занадто дорогу валюту, тому можна прогнозувати, що незабаром відбудеться зміцнення гривні. Про це сказав президент Українського аналітичного центру, коментуючи зростання котирувань до рівня 8,9-9 грн/$ Олександр Охріменко.

«Не секрет, що курс долара, можливо, зріс би і менше, якби не ігри окремих спекулянтів, у тому числі окремих банків, які скористалися нестабільною політичною ситуацією і навмисне нагнітали валютну істерію», - пояснив Охріменко різке зростання валютних котирувань.

Експерт зазначив, що зараз банки намагаються заробити на ажіотажі, про що свідчить збільшення спреду між курсами покупки і продажу готівкового долара. Банки, за словами Охріменка, встановили непривабливі курси купівлі готівкової валюти, щоб уникнути скупки занадто дорогого долара, що свідчить про їхні очікування зниження курсу незабаром.

«Примітно, що ціла низка банків зараз встановила дуже великий спред між курсами на продаж і купівлю готівкової валюти. Коли курс купівлі валюти занижений, це явний індикатор того, що банк боїться скуповувати валюту, оскільки побоюється ревальвації гривні. І хоча він і продає валюту дорого, але це частина його політики, щоб можна було якомога більше заробити в умовах політичної нестабільності», - пояснив економіст.

За словами Охріменка, курс вище 9 грн/$, який встановився на міжбанку, став психологічним бар'єром для покупців валюти. Про це свідчить різке зниження обсягів торгів - учасники ринку не хочуть купувати занадто дорогу валюту.

«За результатами торгів 4 лютого, курс зріс до 8,9 грн/$, але при цьому обсяги торгів знизилися до $ 1,6 млрд, у той час як раніше щоденні обсяги угод на міжбанківському ринку досягали $ 3-5 млрд. Зниження обсягів угод - це чіткий індикатор, що ринок вже наситився валютою. І та обставина, що вже 5 лютого курс долара дійшов до рівня 9-9,1 грн\$ і зупинився, показує, що ринок знайшов той рубіж курсу, вище якого він не буде зростати. На даний момент обсяги угод знижуються, і кількість бажаючих дорого купувати валюту зменшується», - пояснив Охріменко.

Він упевнений, що після досягнення політичної стабілізації та формування дієздатного уряду курс гривні повернеться до значень кінця 2013-початку 2014 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

206