Стабілізація цінової ситуації з харчовими продуктами та недопущення зростання їх вартості залишається під контролем Міністерства аграрної політики та продовольства. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк під час селекторної наради в Кабміні.

Однак, за словами глави відомства, зараз у деяких регіонах ціна на плодоовочеву продукцію зросла. І відповідальність за це повинні понести місцеві органи влади, які не змогли вчасно наповнити сховища продукцією і забезпечити виробникам сприятливі умови для торгівлі.

«Міністерство зі свого боку вживає заходів для розвитку інфраструктури аграрного ринку, збільшення обсягу виробництва сільгосппродукції та основних харчових продуктів, проведення ярмаркових заходів. І ефективність цих заходів підтверджують цифри. Так, протягом минулого року споживчі ціни знизилися на 0,7%. Найбільше впали ціни на фрукти, гречану крупу, олію, пшеничне борошно, м'ясо та м'ясопродукти, рибу і продукти з риби», - повідомив міністр учасникам наради.

За словами Присяжнюка, у січні як на продуктових ринках, так і в торгових мережах в цілому залишається стабільною цінова ситуація з основними продуктами. Водночас у деяких регіонах ціни трохи підскочили.

«Погіршення погодних умов вже у січні вказало на недоліки у виконанні тих завдань, які ставилися перед міністерством місцевими органами влади щодо наповнення картопле- і овочесховищ та створення умов для роздрібної реалізації продукції безпосередньо виробниками. Зростання цін на овочі спостерігається в роздрібній торгівлі. Наприклад, середній рівень цін на картоплю і цибулю в магазинах у 1,5 рази вище, ніж на продовольчих ринках. Це також свідчить про недостатню роботу органів виконавчої влади на місцях щодо забезпечення паритету інтересів виробників та суб'єктів роздрібної торгівлі. Виробник залишається в збитку, суб'єкти роздрібної торгівлі отримують надприбутки», - підкреслив міністр.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

155