Створення нового Кабміну дозволить стабілізувати курс гривні й економічну обстановку в цілому.

Про це, як повідомляє кореспондент Forum'у, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко заявив на прес-конференції. За словами експерта, це знизить політичне напруження і хоча б частково заспокоїть політичні баталії.

Він додав, що нині частина бізнесменів купує інвалюту, щоб убезпечити себе від ризиків, спричинених політичною нестабільністю. «При цьому часто використовуються схеми з підконтрольними офшорами. Але в такому разі все одно через 90 днів потрібно продати отриману валюту на міжбанківському ринку. Ось ці 90 днів вони і хочуть перечекати. Тому новий уряд потрібний якомога швидше - у т.ч. щоб заспокоїти бізнес і стимулювати його не купувати, а продавати валюту. Це дозволило б змінити ринкову ситуацію і повернутися до 8,2-8,3 грн/$, а курс 8,5 грн/$ приберегти на кінець року», - зазначив економіст.

Він продовжив, що новий Кабмін зможе продати Росії єврооблігації на $2 млрд і за рахунок цього активніше впливати на валютний ринок. «Крім того, і справжнім (а не «схемним») експортерам та імпортерам буде простіше працювати на валютному ринку при сформованому Кабміні. І, можливо, найголовніше: і Китай, і РФ, і європейські компанії не відмовляються працювати в нашій країні і вкладати в неї гроші. Є маса реальних інвестиційних проектів, від будівництва Ан-124 до складання пральних машин Zanussi. Але гроші люблять тишу. Інвестиції, як і доходи українців, зростатимуть тільки тоді, коли не буде жодних різких політичних конфліктів», - наголосив аналітик.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

128