Різкі коливання курсу гривні, що відбуваються, - це «заслуга» політичних протестів. Про це президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко заявив на прес-конференції, передає кореспондент Forum'у.

За словами експерта, коли українці вийшли у Києві на Майдан Незалежності з вимогою підписання договору про асоціацію з Євросоюзом, вони заявляли, що хочуть кращого життя, зростання добробуту і доходів.

«Дуже правильне і логічне бажання - хоча на той момент сам договір про асоціацію ніхто з цих людей не читав, і він не має нічого спільного з реальним поліпшенням добробуту простих громадян. Але не це головне. Зараз виходить, що ці ж люди своїми руками знищують свій добробут і при цьому обурюються, що життя стає гірше. Протестувальники хотіли зростання добробуту, а замість цього спровокували економічні труднощі і валютні спекуляції», - акцентував він.

Він додав, що за період з 3 січня 2010 р. по 29 листопада 2013 р. девальвація гривні становила всього 2,2%. «Це зовсім небагато. Незважаючи на всі розмови про проблеми і дефолти, починаючи з 2010 р. курс гривні коливався несуттєво, в нормальних допустимих межах. І вже тим більше пересічні українці не відчували істотного знецінення гривні, оскільки роздрібні ціни зростали несуттєво», - зазначив економіст.

Охріменко підкреслив, що як тільки Майдан своїми діями, а особливо захопленнями державних будівель і погромами почав лякати громадян і знищувати економіку України, це відразу позначилося на курсі долара. «За 2 місяці протестів тиск на курс гривні виявився значно більшим, ніж за майже 4 роки стабільності. І тепер українці повинні сказати велике «дякую» усім протестам і протестуючим», - сказав аналітик.

Він уточнив, що Нацбанк як і раніше тримає ситуацію під контролем. «Інше питання, що не можна миттєво нівелювати проблеми, що виникли через політичну кризу. Адже це відбувається шляхом ринкових операцій та корекцій, а не директивною зміною курсу. Коли необхідно, проводяться інвалютні інтервенції на міжбанківському валютному ринку», - резюмував фахівець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

142